dinsdag 10 januari 2017

Mindful eten


Wat is “mindful eten” ?


Net zoals zoveel dagelijkse activiteiten die we als het ware automatisch uitvoeren kan eten gelinkt worden met mindful leven of minful in het leven staan. Mindfulness draait onder meer om aandacht en laat dat nu net iets zijn waar we altijd mee bezig zijn als we eten. Eten doen we dus op automatische piloot.

Het meest belangrijke bij mindful eten gaat over bewust eten. Analyseer eens jouw eigen eetgewoonte om vast te stellen dat je tijdens een lunch vaak ook andere activiteiten uitoefent. Denk daarbij aan het lezen van de krant of een tijdschrift, het plannen van de komende namiddag, boodschappenlijstje of andere plannen maken, gedachten naar gebeurtenissen ’s morgens of de dag ervoor. In deze gevallen doen we vooral aan gedachteloos eten waarbij we onbewust voedsel in onze mond brengen. En zonder het echt te proeven doorslikken om ons lichaam te verzadigen omdat het nu eenmaal moet.

Bewust eten = meer genieten

Het gaat bij mindful eten niet om wat je eet, maar om de bewustwording van hoe en waarom je eet. Door onze volledige aandacht te geven aan dat moment ga je ook een aantal belangrijke zaken ervaren. Van smaken en geuren tot lichaamssensaties en signalen zoals verzadiging.

De voordelen van mindful eten zijn:
-          Door aandacht te geven de smaken en geuren tot zijn recht komen, waardoor het eten beter smaakt.
-          Door aandachtig te eten gaan we ook trager eten en kauwen. Je krijg een betere vertering. Je zal vanzelf minder gaan eten en je zal zelf het signaal merken dat je lichaam je geeft als je voldoende binnen hebt. Dat proces duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.
-          Het is ook een zeer goede manier om je te helpen bij het afvallen, door het bovenstaande zal je ook minder eten.


De kern van mindful eten = lust, honger en verzadiging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten